Пад од две места за македонскиот ракомет на ЕХФ листата

Македонија го има шестото место на ранг листата на ЕХФ. Тоа значи дека нашиот ракометен шампион во наредната сезона ќе стартува директно во групната фаза во елитата на Европа.

Во второто по ранг натпреварување ќе имаме три места. Една екипа ќе оди директно во група, а другите две ќе треба да поминат низ квалификациите.

Што се однесува до ТОП 10 на ЕХФ , први се Германците пред Шпанците кои ја спуштија Франција на третото место.