Руските и белоруските тенисери в година се враќаат на Вимблдон

Тенисерите од Русија и Белорусија не можат да учествуваат на овогодинешниот Вимблдон, но нивното враќање би можело да се очекува следната сезона.

Директорката на тенискиот клуб Ол Ингланд, Сали Болтон изјави дека забраната на Русите и Белорусите да играат на Вимблдон најверојатно ќе биде ограничена само на оваа година.

„Одлуката што ја донесовме се однесува само на оваа година. Сè уште веруваме дека одлуката беше правилна. Сепак, невозможно е да се предвиди каде ќе бидеме за една година“, рече Болтон.

Иако се чинеше дека Вимблдон е многу експлицитен кога станува збор за оваа одлука, Болтон истакнува дека било многу тешко да се одлучи за судбината на руските и белоруските тенисери.

„Беше многу тешко да се донесе таква одлука и длабоко жалиме за сите оние кои ќе бидат погодени од тоа“, истакна Болтон.