Бекер може да биде депортиран во Велика Британија

Се анализира дали Борис Бекер може да биде депортиран, потврди Министерството за внатрешни работи на Велика Британија, пишува Гардијан.

Минатата недела, поранешната тениска ѕвезда беше осуден ана две години и шест месеци затвор за криење имот вреден милиони фунти, откако банкротираше во јуни 2017 година. Бекер, осуден според Законот за несолвентност, ќе отслужи, како што пишува овој весник, половина од целосната затворска казна.

Портпаролот на тамошното МВР рече дека, иако не коментира поединечни случаи, „секој странски државјанин кој е осуден за кривично дело и е осуден на казна затвор се разгледува за депортација во најкраток можен рок“.

„Борба која може да чини и до 30.000 фунти, велат експертите, што значи дека Бекер можеби ќе мора лично да се застапува на суд како страна во тужбата. Доколку делото се случило по 31 декември 2020 година, Бекер е предмет на автоматска депортација бидејќи е осуден на 12 месеци или повеќе“, рече адвокатот Колин Јео.