Коментатор отпуштен поради расистички коментар за јужнокорејски учесник на Олимпијадата

Коментаторот што известуваше за Олимписките игри во Токио за државната телевизија во Грција беше отпуштен откако во емисија во живо направи расистичка забелешка кон јужнокорејски спортист.

Забелешката беше дадена по натпреварот за пинг-понг, во кој Јужнокореецот Јеунг Јанг-Сик го победи Гркот Панајотис Гионис.

Коментаторот Димостенис Кармирис тогаш ја даде расистичката забелешка кога го прашаа за вештината на јужнокорејските играчи.

Тој рече: „Бидејќи нивните очи се малечки, како можат да гледаат како топката оди и оди?“

Потоа, Кармирис може да се види како се смее откако го изговори коментарот.

Неколку часа по шокантната забелешка, државниот радиодифузер ЕРТ објави дека коментаторот е отпуштен веднаш по завршувањето на програмата.

Тие изјавија: „Расистичките коментари немаат место на јавната телевизија.

По слабиот почеток на натпреварот, во кој загуби три од воведните четири сетови, Јеунг возврати и победи со 4-3.