Саутгејт најави кои фудбалери ќе ги води на Европското првенство

Селекторот на англиската репрезентација Герет Саутгејт откри на
кои играчи ќе им се даде предност при составувањето на
селекцијата за претстојното Европско првенство.
„Се враќаме на пријавувањето од 23 лица (УЕФА го намали
пријавувањето на репрезентациите за ЕП 2024 од 26 на 23 лица).
Тоа го менува размислувањето затоа што на последните два
турнира имавме таква слобода во однос на изборот на составот
што можевме да земеме играчи кои не беа баш соодветни за
тимот или кои може или не беа подеднакво подготвени.
Овој пат физичката кондиција на играчите, нивната способност да
учествуваат на шест или седум натпревари ќе биде навистина
важен фактор. Ќе треба да размислиме добро дали вреди да се
земат физички ранливи играчи. Исто така, од една страна, можете
да земете двајца играчи на една позиција, но покорисни ќе бидат
играчите кои знаат да се прилагодат и можат да играат на повеќе
од една позиција“, изјави Саутгејт за „Ивнинг Стандард“.