УЕФА го менува правилото за гол во гости во евро-куповите

УЕФА планира да направи големи промени во правилото за гостински гол за следната сезона, објави весникот „Сан“. Да потсетиме, според важечките прописи, со изедначен резултат во елиминациските натпревари по одиграни два натпревари, екипата што постигнала повеќе голови на гостински терен оди во следната рунда. Според изворот, според новите правила, головите на гости ќе се бројат само во регуларното време на двата натпревари. Доколку на крајот од двата натпревари се игра дополнително време, гостинскиот тим нема да има предност со гол на гостински терен. Се најавува дека овој предлог веќе е поддржан од водечките клубови во Европа. Гласањето за измени и дополнувања на правилата ќе се одржи на состанок на комитетот на УЕФА за натпревари, кој ќе се одржи на 16 април. Забележано е дека предлогот за целосно укинување на правилото за гостински гол беше одбиен.