ФИФПро се закани со тужба кон ФИФА

Меѓународната фудбалска федерација (FIFPro) и нејзините членови поднесоа тужба против Меѓународната фудбалска федерација. Тужителите ја оспоруваат законитоста на одлуките на ФИФА за еднострано одредување на календарот на меѓународните натпревари, особено одлуката за создавање на Светското клупско првенство во 2025 година.

ФИФПро, заедно со Здружението на професионални фудбалери на Англија (ПФА) и Националната унија на професионални фудбалери на Франција, се обратија до Стопанскиот суд во Брисел и побараа случајот да биде предаден на Европскиот суд.

„Играчите и нивните синдикати постојано нагласуваат дека сегашниот фудбалски календар е пренатрупан. Сепак, ФИФА не успеа да се вклучи или да преговара конструктивно и еднострано продолжи со програмата за проширување на натпреварувањето и покрај противењето од синдикатите на играчите“,  се вели во соопштението на ФИФПро.