Дванаесет федерации бараат исклучување на Израел од баражите за ЕП

Иако не би требало, политичката ситуација често пати знае да влијае и на случувањата на спортските терени, а сега тоа е случај со селекцијата на Израел.

Имено, 12 земји од Блискиот Исток побарале Светската фудбалска организација (ФИФА) да го суспендира Израел.

Палестина, Саудиска Арабија, Катар и ОАЕ, се едни од земјите кои со испратено писмо до УЕФА, барале суспензија за Израелците. Освен до ФИФА, посмото било испратено и до регионалните конфедерации вклучувајќи ја и УЕФА.

Израел има шанса да се пласира на Европското првенство 2024 бидејќи ќе игра во баражите кои треба да ги пополнат последните места на шампионатот кој ќе започне на 14 јуни.