НБА преговара за ТВ правата за сума од 75 милијарди долари

Челниците на НБА-лигата планираат од следната продажба на ТВ правата да заработат неверојатни 75 милијарди долари.

Актуелниот десетгодишен договор за ТВ правата истекува следната сезона (2024/25) кој на НБА и екипите им носи по 2,6 милијарди долари годишно, но од идниот договор сака да добива 7,5 милијарди долари по сезона.

НБА-лигата на заинтересираните телевизии им порача дека сака новиот договор изнесува нешто повеќе од 75 милијарди долари за 10 години, и доколку двете страни најдат заеднички јазик, тоа би бил вториот најголем договор на име на ТВ права во историјата на спортот (НФЛ-лигата во 2021 година ги продаде ТВ правата за следните 11 години за неверојатни 110 милијарди долари).