УЕФА изгласа промени на форматот на ЛШ

УЕФА донесе одлука за промена на форматот во елитниот ранг на европското фудбалско натпреварување.

Двете најголеми промени се зголемувањето на бројот на клубови од 32 на 36 и самиот систем на натпреварување. Од четирите нови места, едно место ќе и припадне на петтата лига на листата на УЕФА.

Второто место е резервирано за „шампионскиот пат“ на квалификациите. Досега четворица шампиони стигнуваа во групите преку тие квалификации, сега ќе бидат пет.

Последните две места ќе им припаднат на лигите кои минатата сезона освоија најмногу бодови на ранг-листата на УЕФА.